Mindenkinek jár egy igazi,
tartalmas ebéd.

Legalább hetente egyszer.

Hogyan kezdődött? – A MÚLT

A Heti Betevő története egy erzsébetvárosi étteremben, a Kisüzemben kezdődött 2013 karácsonya után. Az itt dolgozó szakácsok megdöbbenve látták, mennyi pénzt költenek a vendégek ételre-italra, miközben annyi embernek okoz gondot a napi betevő.

Az ötlet hirtelen jött és egyszerű volt: a bulinegyed számos szórakozóhelyén kihelyezett perselyekbe bedobott pénzből bőven kijött egy nagy fazék meleg étel ára. A következő vasárnap a Kisüzem szakácsai megfőztek 50 adag ételt, és a közeli Klauzál téren néhány barátjukkal ki is osztottak a környékbeli rászoruló embereknek. Ettől a naptól kezdve minden vasárnap…

Ha lehetőséged van rá, segítsd
a munkánkat!

Mitől más a Heti Betevő? – A JELEN

Hétről hétre újabb éttermek, kocsmák, önkéntesek csatlakoztak, és egyre szaporodott a perselyek, az adományozók, és persze a sorban álló vendégek száma is. Az éttermi minőségű, bőséges húsos étel és az önkéntesek által készített házi sütemények váltak a Heti Betevő védjegyévé.

Azóta a Heti Betevő egyesületté nőtte ki magát, az ország több pontján is megtalálható, de az elv és a Kisüzem mint a VII. kerületi csapat bázisa, maradt. Továbbra is kizárólag önkéntesekkel dolgozunk, politikától és egyházi szervezetektől függetlenül, civilként, kizárólag adományokból finanszírozva az ételosztás összes költségét. Hiszünk benne, hogy a cselekvő részvétel közelebb tudja hozni egymáshoz a segítőt és a rászorulót. Tevékenységünk egyfajta társadalmi érzékenyítés is: nálunk meg lehet tapasztalni, hogy milyen egyszerűen lehet a közvetlen környezeteden segíteni, ha az elfordulás helyett a cselekvést választod.

Újabb csoportok – A Heti Betevő család

1 évvel az első budapesti ételosztás után, 2014 decemberében azonos elven működve belevágott az első vidéki csapatunk, a Makói Heti Betevő: náluk is perselyekbe gyűjtött pénzből finanszírozzák az éttermek által elkészített meleg ételt, havonta 2 alkalommal.

Hamarosan követte őket a fehérvári Heti Betevő, akik a meleg étel mellett igyekeznek más akciókkal is segíteni nehézsorsú társaikon: osztottak már könyvet, ruhát és tisztasági csomagot is, és rendszeresen szerveznek adománygyűjtő bulikat, amiknek mindig nagy sikere van.

2015 májusában, gyereknapon elkezdte a munkát az újabb budapesti csoport, a józsefvárosi. Itt a helyi igényekhez alkalmazkodva zárt rendszerben, vagyis a helyi családsegítő által javasolt családok számára csomagolnak vasárnapi ebédet főétellel, házi süteménnyel, gyümölccsel.

Legifjabb kistesónk a pécsi Heti Betevő. Havi két alkalommal biztosítanak vasárnapi ebédet az arra rászorulóknak, ugyanakkor igazi harcosok, a kezdeti nehézségek ellenére egy ételosztásuk sem maradt el. Nagyon büszkék vagyunk rájuk és nagyon drukkolunk az ottani csapatnak – ha ilyen az utánpótlás, nem aggódunk!

2000

Ebéd havonta

5

Helyszín

250

Önkéntes

4

Év

Kik vagyunk - A jövő

Merre tovább? – A JÖVŐ

Havonta országszerte 2000 főnek biztosítunk igazi vasárnapi ebédet: főétellel, desszerttel gyümölccsel. A Ti segítségeteknek és a példátlan összefogásnak köszönhetően egyre gyakrabban tudunk más módon is segíteni: családokat támogatunk, ruha- és könyvosztást szervezünk, iskolakezdési támogatást nyújtunk, ajándékot teszünk a képzeletbeli karácsonyfák alá.

Fontosnak tartjuk az együttműködést más segítő szervezetekkel is, nyitottak vagyunk a közös akciókra. Célunk egy országos hálózat kiépítése, ahol a csoportok a helyi igényekhez igazodva tudnak segítséget nyújtani.
Ki lesz a következő?

Hisz tudjátok: Sosincs késő beszállni!