Mindenkinek jár egy igazi, Tartalmas ebéd.

Legalább hetente egyszer.

Hogyan kezdődött?

A MÚLT.

A Heti Betevő története egy erzsébetvárosi étteremben, a Kisüzemben kezdődött 2013 karácsonya után. Az itt dolgozó szakácsok megdöbbenve látták, mennyi pénzt költenek a vendégek ételre-italra, miközben annyi embernek okoz gondot a napi betevő.

Az ötlet hirtelen jött és egyszerű volt: a bulinegyed számos szórakozóhelyén kihelyezett perselyekbe bedobott pénzből bőven kijött egy nagy fazék meleg étel ára. A következő vasárnap a Kisüzem szakácsai megfőztek 50 adag ételt, és a közeli Klauzál téren néhány barátjukkal ki is osztottak a környékbeli rászoruló embereknek. Ettől a naptól kezdve minden vasárnap…

Rászorulóknak főzünk.

Beszállsz?

Mitől más a Heti Betevő?

A JELEN.

Hétről hétre újabb éttermek, kocsmák, önkéntesek csatlakoztak, és egyre szaporodott a perselyek, az adományozók, és persze a sorban álló vendégek száma is. Az éttermi minőségű, bőséges húsos étel és az önkéntesek által készített házi sütemények váltak a Heti Betevő védjegyévé.
Azóta a Heti Betevő egyesületté nőtte ki magát, az ország több pontján is megtalálható, de az elv és a Kisüzem mint a VII. kerületi csapat bázisa, maradt. Továbbra is kizárólag önkéntesekkel dolgozunk, politikától és egyházi szervezetektől függetlenül, civilként, kizárólag adományokból finanszírozva az ételosztás összes költségét. Hiszünk benne, hogy a cselekvő részvétel közelebb tudja hozni egymáshoz a segítőt és a rászorulót. Tevékenységünk egyfajta társadalmi érzékenyítés is: nálunk meg lehet tapasztalni, hogy milyen egyszerűen lehet a közvetlen környezeteden segíteni, ha az elfordulás helyett a cselekvést választod.

Egyesületünknél – mind az 5 helyszínen – lehetséges az 50 óra iskolai közösségi szolgálat teljesítése.

Ebéd havonta
3000
Helyszínen
0
Önkéntes
0
Éve
0

Merre tovább?

A Jövő.

Havonta országszerte 3800 főnek biztosítunk igazi vasárnapi ebédet: főétellel, desszerttel gyümölccsel. A Ti segítségeteknek és a példátlan összefogásnak köszönhetően egyre gyakrabban tudunk más módon is segíteni: családokat támogatunk, ruha- és könyvosztást szervezünk, iskolakezdési támogatást nyújtunk, ajándékot teszünk a képzeletbeli karácsonyfák alá.

Fontosnak tartjuk az együttműködést más segítő szervezetekkel is, nyitottak vagyunk a közös akciókra. Célunk egy országos hálózat kiépítése, ahol a csoportok a helyi igényekhez igazodva tudnak segítséget nyújtani.

Ki lesz a következő? Hisz tudjátok: Sosincs késő beszállni!

Újabb csoportok – A Heti Betevő család

1 évvel az első budapesti ételosztás után, 2014 decemberében azonos elven működve belevágott az első vidéki csapatunk, a Makói Heti Betevő: náluk is perselyekbe gyűjtött pénzből finanszírozzák az éttermek által elkészített meleg ételt, havonta 2 alkalommal.

Hamarosan követte őket a fehérvári Heti Betevő, akik a meleg étel mellett igyekeznek más akciókkal is segíteni nehézsorsú társaikon: osztottak már könyvet, ruhát és tisztasági csomagot is, és rendszeresen szerveznek adománygyűjtő bulikat, amiknek mindig nagy sikere van.

2015 májusában, gyereknapon elkezdte a munkát az újabb budapesti csoport, a józsefvárosi. Itt a helyi igényekhez alkalmazkodva zárt rendszerben, vagyis a helyi családsegítő által javasolt családok számára csomagolnak vasárnapi ebédet főétellel, házi süteménnyel, gyümölccsel.

Legifjabb kistesónk a pécsi Heti Betevő. Havi két alkalommal biztosítanak vasárnapi ebédet az arra rászorulóknak, ugyanakkor igazi harcosok, a kezdeti nehézségek ellenére egy ételosztásuk sem maradt el. Nagyon büszkék vagyunk rájuk és nagyon drukkolunk az ottani csapatnak – ha ilyen az utánpótlás, nem aggódunk!

Átláthatósági dokumentumok